Ordlista

Administrativt postnummer
Administrativa postnummer innebär undantag från geografiska postnummer. Det kan vara Poste restante, Tävlingspost, Svarspost/Frisvar, Boxar eller Storkundspostnummer. Poste restante kan mottagaren hämta posten på Postnords utdelningskontor, utan att adressaten har en postbox. I postnummersystemet finns ett antal postnummer avsatta för Poste restante. Tävlingspost används för tävlingar där svaren kommer med fysiskt brev och är vanligast i storstäderna. Svarspost/Frisvar är en tjänst där mottagaren betalar portot i efterskott.
Bokning
I fraktsammanhang kan en bokning både referera till en bokning av upphämtning och en bokning av fraktköp. Det är därför bättre att mer specifikt ange vilken typ av bokning man syftar på.
Bomkörning
Bomkörning är ett uttryck som används när ett transportfordon åkt till en plats, men inte kunnat utföra uppdraget på grund av en miss hos avsändaren eller mottagaren. Det kan handla om att godset inte är färdigpackat, att ingen är på plats, att porten är låst eller att fel adressuppgifter angivits. Detta medför ofta en extra kostnad för den som bokat frakten.
Boxadress
Ett boxpostnummer är ett postnummer för en postboxanläggning. Boxpostnumret anger inom vilket geografiskt område boxanläggningen finns. Som utdelningsadress i postadressen anges Box plus ett nummer. För att posthanteringen ska fungera krävs att adressaterna har anmält ”särskild postadress” till skatteverkets Folkbokföringsenhet. Observera: Från boxadresser kan ej hämtning och utkörning av paket ske.
Butiksstyrd fraktkoppling
En fraktkoppling där endast webbutikens egna inställningar påverkar valet av frakttjänst. Inga fraktval presenteras för kunderna.
C/O-adress
Benämnigen c/o är en förkortning av begreppet care of som betyder ta hand om. Det anges på gatuadressens första rad framför namnet på den person som hanterar posten. Inneboende och de som hyr bostad i andra hand rekommenderas inte ange en c/o adress. De bör istället ange sitt namn direkt på dörren och på post- eller fastighetsboxen vid entrén. c/o bör inte användas för hämtadresser. Ange istället ett alternativt avsändarnamn.
CMR
CMR står för Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route. Det är en internationell konvention som reglerar internationell transport av gods längs landsväg. Konventionen underkastar transportören ett tvingande ansvar för det gods de transporterar, men även avsändaren underkastas vissa tvingande plikter. Konventionen antogs i Genève av Förenta nationerna den 19 maj 1956 och gäller i alla nordiska och europeiska länder. Konventionen har därmed en mycket stor betydelse för utformningen av ansvaret för godsskador vid landsvägstransporter.
CN22
CN 22 är en förenklad tulldeklaration för brevförsändelser med värde upp till 2 000 kronor. CN 22 inkluderar även en säkerhetsdeklaration. Klistra CN22 direkt på framsidan av försändelsen, utan att vikas över en kant.
CN23
CN 23 är en tulldeklaration med säkerhetsdeklaration för samtliga postpaket och brevförsändelser över 2 000 kronor. CN 23 gäller även för postpaket samt brevförsändelser under 2 000 kronor som skickas i handelssyfte. Tejpa dokumentet direkt på det du ska skicka eller lägg i plastficka som du fäster på försändelsen.
Combiterms
Combiterms (kombinerade leveransvillkor) är en uppsättning svenska handelstermer som tagits fram av Sveriges Transportindustriförbund. Combiterms är ingen självständig regelsamling av leveransvillkor utan används som komplement till Incoterms för att bättre tydliggöra vem som ska stå för vissa kostnader, och för vilka sträckor. De erbjuder vägledning för Incoterms leveransvillkor och kostnadrubriker med tillhörande tresifferkod. Combiterms huvudfunktion är att kombinera leveransvillkoren med ett överskådligt system för kostnadsfördelningen mellan köpare och säljare.
CPT
CPT (Carriage Paid To) är en Incoterm som betyder frakt betald till med angiven bestämmelseort. Detta innebär att säljaren tar hand om exporten och transporten av godset till angiven destination. Säljaren ska tala om för köparen när varorna har levererats samt skicka ut en faktura och eventuellt andra dokument som har avtalats om. Risken övergår till köparen då godset lämnats till den första fraktföraren. Köparen handhar importen av varorna. Eventuell försäkring tecknas av köparen.
DAP
DAP (Delivered at place) är en incoterm som innebär att säljaren avlämnar godset när det ställts till köparens förfogande på anländande transportmedel, klart för lossning på den angivna destinationen. Säljaren bär alla risker förenade med att transportera godset till den angivna platsen.
DDP
DDP (Delivered duty paid) är en incoterm som innebär att säljaren avlämnar godset när det importklarerats och ställs till köparens förfogande på anländande transportmedel, klart för lossning på den angivna destinationen. Säljaren bär alla kostnader och risker förenade med att transportera godset till den angivna platsen och ska klarera godset inte endast för export utan även för import, betala alla tullar för export och import och fullgöra alla tullformaliteter.
DDU
DDU (Delivered Duties Unpaid) är en incoterm som innebär att säljaren avlämnar godset när det finns tillgängligt, ej avlastat, ej importklarerat på angiven plats. Säljaren står för alla kostnader och risker fram till dess med undantag för tullhantering. Termen kan användas oavsett transportsätt. Transportdokumentet, transportrisken och kostnaden för godstransporten övergår när godset finns till köparens förfogande på av köparen angiven plats. Denna incoterm utgick 2011-01-01.
EORI
Registrerings- och identitetsnummer för ekonomiska aktörer, (engelska: Economic Operator Registration and Identification, EORI).
EKAER
EKAER (Ungerns elektroniska kontroll av transporter på allmänna vägar). Som en del av kampen mot skattebedrägerier har Ungern infört EKÁER-systemet. Målet med systemet är att spåra den faktiska vägen för godset som transporteras på allmänna vägar och att säkerställa betalning av de offentliga bördor som uppstår vid köp och försäljning av varorna.

EKÁER registrerings- och meddelandeskyldighet gäller för eventuellt

  • Förvärv av varor eller andra ändamål import av varor från Europeiska unionen till Ungern
  • Varuleveranser eller andra ändamål med export av varor till Europeiska unionen från Ungern
  • Första skattepliktiga leveranser av varor till icke-konsumenter i Ungern
  • som inbegriper vägtullpliktig vägtransport eller transport med ett motorfordon med en totalvikt över 3,5 ton om mängden icke-riskiga produkter som transporteras i en leverans från en avsändare till en mottagare överstiger 5 miljoner forint (HUF) i värde eller 2 500 kg i vikt.

När det gäller riskfyllda produkter uppstår EKÁER-meddelandeskyldighet för all transport med vägfordon i de ovan nämnda förhållandena om värdet av produkterna som transporteras i en leverans från en avsändare till en mottagare överstiger 1 miljon forint eller om dess bruttovikt överstiger 500 kg. Om transporten inte meddelas i EKÁER-systemet kan frakten tas i beslag och den utdömda påföljden kan nå upp till 40 procent av varans värde.
EXW
EXW (Ex Works) är en incoterm som innebär att säljaren ställer godset till köparens förfogande på säljarens mark eller område som fabrik eller lager. Säljaren exportklarerar inte godset och det är inte lastat på något transportfordon. EXW innebär minimalt med ansvar för säljaren. Transportdokumentet, transportrisken och kostnaden för godstransporten övergår på säljarens område.
FOB
FOB (Free on Board) är en Incoterm som används för sjötransporter. Free on Board betyder att godset övergår från säljaren till köparen när det har passerat fartygets reling. Detta betyder att köparen därefter får stå för risken och kostnaden vid förlust eller skada.
Frakt
Frakt är en kortare synonym för sändning, försändelse, godstransport, varusändning och spedition. Med andra ord transport av varor från en plats till en annan. Oavsett om det gäller markfrakt, sjöfrakt eller flygfrakt.
Fraktetiketter
En fraktetikett eller transportetikett är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Den fästs direkt på godset till skillnad mot en fraktsedel som läggs i en plastficka.
Fraktsedel
En fraktsedel är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Till skillnad mot en fraktetikett läggs fraktsedeln i en plastficka. Den ska inte förväxlas med sändningslista som är ett kvitto på att transportören tagit emot godset.
Följesedel
En följesedel är ett dokument för mottagaren som specificerar vad godset innehåller. När mottagaren öppnar godset kan denna göra en avstämning mot följesedeln.
Handelsfaktura
En handelsfaktura eller Commercial Invoice används för att beskriva varor som exporteras för försäljning och är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.
HS-varukod / TARIC
En varukod består av tio siffror i importdeklarationen och åtta i exportdeklarationen. Varukoderna bygger på The Harmonized Commodity Description and Coding System, ett internationellt system som över 200 länder använder sig av som grund för tulländamål och handelsstatistik.

De fyra första siffrorna kallas HS-nummer, de sex första kallas HS-undernummer. Utöver HS-nummer och undernummer har vi inom EU utökat siffrorna till åtta. Dessa åttasiffriga varukoder kallas för ”kombinerade nomenklaturen” och är EU:s tulltaxa som ska användas för klassificering.

EU har byggt på den kombinerade nomenklaturen med en arbetstulltaxa som heter Taric. Taric består av tiosiffriga varukoder. Det gör det möjligt att koppla ihop bestämmelser om exempelvis antidumpning, licens och suspension av tull med den kombinerade nomenklaturen.

Som importör eller exportör är du ansvarig för att dina varor blir rätt klassificerade. Det här gäller också om du anlitar ett ombud som gör deklarationen. Om du har deklarerat en felaktig varukod kan det innebära att du har fått betala för lite eller för mycket i tull eller att det kanske krävs införseltillstånd för varan.

Incoterms
Incoterms (International commerce terms) är en uppsättning internationella handelstermer om hur varutransportkostnader och ansvar ska fördelas mellan köpare och säljare. De är grundläggande i internationella handelstransaktioner och omfattar frågor som rör leveranser mellan köpare och säljare. Detta inkluderar hur varorna ska transporteras, vem som betalar för vad, import- och exportklarering, och vem som bär risken vid olika delar under transporten.
IOSS
Import One-Stop-Shop (IOSS). IOSS används för att deklarera att moms redan betalats vid försäljningen av varor värda högst 150 euro. Företag som säljer varor som finns utanför EU till kunder inom EU kan ansöka om att använda IOSS.
Kundstyrd fraktkoppling
En fraktkoppling där webbutikens kunder presenteras och tillåts göra fraktval inför bokandet av frakten. Detta kan vara val av frakttjänst och ombud.
Leveransadress
En leveransadress är mottagarens gatuadress dit chauffören kan leverera varor och försändelser, samt erhålla kvittens. Leveransadress måste innehålla en gatuadress. Boxadress är ingen giltlig leveransadress för paketförsändelser.
Mottagarbetald frakt
Vid mottagarbetald frakt är det fraktens avsändare som bokar upphämtningen i alla de fall där bokningen inte måste skickas i EDI tillsammans med fraktköpet.
Plocklista
En plocklista är ett dokument som primärt är till för avsändaren att bocka av vilka varor som ska plockas och vad som tillhör en försändelse.
Postadress
En postadressen används för brevleveranser. Den kan antingen vara en gatuadress eller boxadress.
Proformafaktura
En proformafaktura används istället för en handelsfaktura om importören inte har köpt varan. Alltså om varan inte är till försäljning, till exempel för gåvor, varuprover, returer och reparationer. Proformafakturan är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.
REX
Registrerad exportör (REX). REX är ett system som används för att intyga ursprung som kan ge förmånsbehandling vid export av varor värda mer än 6000 euro.
Storkundspostnummer
Storkundspostnummer kan på postoperatörens initiativ tilldelas kunder i storstadsområden med ett stort antal dagliga försändelser. Det ger en enklare rationellare av frakten. De egna postnumren får endast användas brev. Storkundspostnummer fungerar inte för pakettjänster, som delas ut och kvitteras vid kundens leveransadress. Postadress med eget postnummer anges utan utdelningsadress, då de inte exakt definierar adressatens geografiska position.
Säkerhetsdeklaration
När du skickar postförsändelser inom EU ska en säkerhetsdeklaration bifogas på försändelsen. Denna fäster du på försändelsen.
Sändningslista
En sändningslista är en sammanfattning av allt gods som ingår i en försändelse. Den fungerar som ett kvitto på att transportören tagit emot godset.
VOEC
VAT on e-commerce (VOEC). Undvik tullavgifter för varor upp till 3 000 NOK vid export till Norge, genom att ansöka om ett VOEC-nummer och ta betalt för norsk moms.
Din integritet är viktig för oss
Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Vi analyserar även ditt besök för att förstå våra kunders behov, samt rikta relevant information och marknadsföring till dig. Du kan när som helst ändra dina val.

Läs mer om Fraktjakts integritetspolicy.