Förbjudet och farligt innehåll

Vissa typer av farligt gods får skickas som "Begränsad mängd" (LQ) under förutsättning att transporten uppfyller ADR:s regler för LQ. För att skicka LQ med Fraktjakt måste du som avsändare först bli godkänd av oss. Kontakta vårt säljteam för att få ditt företag granskat och godkänt. Avsändaren ansvarar för att all märkning, förpackning och eventuell dokumentation uppfyller ADR:s krav.

Förbjudet innehåll

Det är förbjudet att skicka följande varor

  • Batterier och föremål som innehåller batterier (pga brandrisk); På grund av ökad oro för säkerheten inom flygindustrin, har ICAO/IATA-bestämmelserna för transport av litiumbatterier skärpts och flygbolag måste följaktligen följa dessa bestämmelser noggrannare.
  • Komprimerade, kondenserade gaser, som aerosoler, sprayburkar, brandsläckare, tändare och övriga gasbehållare.
  • Brandfarliga och explosiva ämnen, som lösningsmedel, målarfärg, rengöringsmedel, lacknafta, bensin och pyrotekniskt material.
  • Oxiderade ämnen och organiska peroxider, som hår- och textilfärger, blekmedel, klister och bindemedel.
  • Giftiga, frätande, smittförande eller radioaktiva ämnen.
  • Andra farliga ämnen, som sövande eller som väcker starkt obehag vid läckage.
  • Starkt magnetiska material.
  • Alkoholhaltiga drycker och tobaksprodukter.
  • Mediciner, narkotika och droger.
  • Varor som kräver kyla eller värme.
  • Döda eller levande djur (med få undantag), mänskliga kvarlevor eller aska.
  • Dyrbara föremål, tex guld, silver ädelstenar, mynt, sedlar, värdepapper.
  • Vapen, vapendelar samt replikor.

Det är förbjudet att skicka aerosoler & spray/glasflaskor samt alla produkter som innehåller någon form av alkohol/brandfarliga ämnen exempelvis nagellack, aceton, parfym, deodorant, aftershave, doftspray, medicin, tändare, tändstickor, mascara etc. Detta stoppas omgående i säkerhetskontrollen.

De flesta försändelser med batterier stoppas omgående av säkerhetskontrollen och ni kan komma att debiteras för brott mot dessa regler (batterier kan finnas i datorer, mobiltelefoner, skruvdragare och andra elektroniska föremål). För mindre försändelser kan det finnas undantag mot förbudet, men då måste ni hålla er uppdaterade med ert valda fraktbolags specifika villkor om ni tänkt skicka föremål som innehåller batterier.

Finns det livsmedel med i sändningen skall tillverkaren och tillverkarens adress specificeras.

Dessutom kan kryddor, parfymer, kemikalier och elektronisk utrustning klassas som farligt gods och avgiftsbeläggas.

Fler villkor finns per tjänst och fraktbolag, så läs mer detaljerad information om vad som gäller på respektive frakttjänst och fraktbolag.

  Läs mer om våra Frakttjänster.

Farligt gods

Farligt gods är ämnen som kan innebära risk för hälsa, säkerhet, egendom eller miljön då det transporteras eller används, eller gods som transportören av annan anledning kategoriserar som farligt. Mer information om farligt gods kan lämnas av MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Undantag för transport av begränsad mängd farligt gods (LQ)

Vissa typer av farligt gods får skickas som "Begränsad mängd" (LQ) under förutsättning att transporten uppfyller ADR:s regler för LQ. För att skicka LQ med Fraktjakt måste du som avsändare först bli godkänd av oss. Kontakta vårt säljteam för att få ditt företag granskat och godkänt. Avsändaren ansvarar för att all märkning, förpackning och eventuell dokumentation uppfyller ADR:s krav.

Fraktbolag kan även ställa ytterligare krav, till exempel ombord färjor eller för export.

Observera: Privatpersoner får inte skicka begränsad mängd farligt gods med Fraktjakt - denna tjänst är endast tillgänglig för godkända företag.

Viktigt att tänka på vid transport inom Sverige eller till öar (ex. Gotland):

  • Märkning: Kollin ska vara märkta med LQ-symbolen (en svartvit romb).
  • Fraktsedel: Kan krävas av transportör/rederi, särskilt vid färjetransport. Om så är fallet bör den innehålla information om att sändningen innehåller begränsad mängd farligt gods.
  • Säkerhetsdatablad (SDS): Rekommenderas att bifogas, särskilt vid sjötransport.
  • Förpackning: Ska uppfylla ADR:s krav för LQ (kapitel 3.4 och 4.1).
  • UN-nummer: Identifierar ämnet, ska användas i fraktdokument och ibland på yttre förpackning beroende på transporttyp.

Paketera väl: Farligt gods måste emballeras på ett sådant sätt att läckage eller skador undviks. Dåligt emballerat gods kan leda till att du som avsändare blir ersättningsskyldig vid skador.

UN-nummer

UN-numret är en unik fyrsiffrig identifierare som används för att beskriva farligt gods i transport. Det anger typen av farligt gods och de risker som är förknippade med det. UN-numret skall anges på transporthandlingar och förpackningar av farligt gods.

Paketera väl

Det är viktigt att emballera varorna väl. Dåligt emballerade varor ersätts inte av fraktbolagen och riskerar de skada andra paket kan ni tvärtom själva bli ersättningsskyldiga.

Viktig information om trämaterial

Det råder importförbud till många utrikesdestinationer när det gäller emballage av trämaterial.

  Läs mer om våra Paketeringsinstruktioner.

Din integritet är viktig för oss
Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Vi analyserar även ditt besök för att förstå våra kunders behov, samt rikta relevant information och marknadsföring till dig. Du kan när som helst ändra dina val.

Läs mer om Fraktjakts integritetspolicy.