Utskrift av frakthandlingar

Alla fraktdokument direkt till din skrivare

Vi skapar alla fraktdokument som krävs i det format du behöver direkt till dina skrivare.

Anpassade efter era önskemål

Fraktjakt stödjer flera olika utskriftsformat, där dokument och etiketter anpassas efter valda format.
 • A4-papper Printer_a4
  A4-papper
  Utskrift på vanliga A4-papper.
 • Etiketter 104 x 268 mm på A4 Printer_a4
  Etiketter 104 x 268 mm på A4
  STE-transportetiketter i format 104 x 268 mm med kvittodel på A4 för utskrift på vanlig A4-skrivare.
 • Etiketter 105 x 251 mm Printer_a4
  Etiketter 105 x 251 mm
  Etiketter i format 105 x 251 mm för dedikerad etikettskrivare.
 • Etiketter 105 x 220 mm Printer_a4
  Etiketter 105 x 220 mm
  Etiketter i format 105 x 220 mm för dedikerad etikettskrivare.

Samlingsdokument för enklare hantering

Fraktjakt skapar även samlingsdokument som innehåller en orders alla fraktdokument, för enklare och snabbare hantering av era utskrifter.

Ett samlingsdokument är ett dokument som kan innehålla flera olika frakthandlingar med gemensamt utskriftsformat för att underlätta utskriften av en orders alla olika frakthandlingar.

Ännu snabbare med automatiska utskrifter

Låt sedan Fraktjakt göra hela jobbet och även automatiskt skicka iväg alla era fraktetiketter och övriga fraktdokument direkt till er skrivarserver. Då slipper ni den onödiga handpåläggningen av att skriva ut dokumenten för hand. Smidigare, snabbare och effektivare frakt med Fraktjakts automatiseringar!

Mer än bara etiketter och fraktsedlar

Till skillnad mot enklare TA-system som bara skapar fraktetiketter och fraktsedlar, så hjälper Fraktjakt även till med sändningslistor, följesedlar och fyller till och med i tullhandlingar för säkerhetsdeklarationer, CN22, CN23, Proforma och Handelsfakturor (Commercial Invoice) automatiskt.

Fraktjakt skapar automatiskt flera grundläggande tulldokument för din frakt, men det är också värt att notera att dessa bara är till som hjälpande grund i er tullhantering. Det är fortfarande alltid ni i rollen som avsändare som ansvarar för att ni tagit del av aktuell och specifik information som gäller just er försändelse från Tullverket och fraktbolagen själva. Behövs inte Fraktjakts dokument om ni exempelvis skapar egna handlingar, så kan ni inaktivera så att de inte inkluderas i er samlingsutskrift och automatiska utskrifter.

Fraktetiketter

En fraktetikett eller transportetikett är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Den fästs direkt på godset till skillnad mot en fraktsedel som läggs i en plastficka. Streckkoderna och QR-koderna på etiketten är extra viktiga för att transportörernas sorteringsmaskiner ska kunna hantera godset korrekt.

Skriv ut fraktetiketterna med etikettskrivare på självhäftande etikettpapper eller med en vanlig skrivare på vita A4-papper som sedan tejpas fast på paketets ovansida. Se till att etiketten är helt synlig på en sida och att den inte täcker någon skarv. Tänk även på att ta bort eventuella gamla fraktetiketter från paketen.

Fraktsedlar

En fraktsedel är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Till skillnad mot en fraktetikett läggs fraktsedeln i en plastficka. Den ska inte förväxlas med sändningslista som är ett kvitto på att transportören tagit emot godset.

Skriv ut fraktsedlarna på vanliga vita A4-papper och placera dem i en genomskinlig ficka som fästs på paketet.

Sändningslistor

En sändningslista är en sammanfattning av allt gods som ingår i en försändelse. Den fungerar som ett kvitto på att transportören tagit emot godset.

Fraktjakt skapar automatiskt sändningslistor i två exemplar. Ett exemplar som transportören signerar för att bekräfta upphämtning av godset och ett exemplar som transportören kan behålla.

Ni kan inaktivera skapandet av sändningslistor i era utskriftsinställningar om ni skapar egna sändningslistor, men undvik att skicka gods utan använda sändningslistor.

Dessa dokument är viktiga för att ni skall kunna bevisa frakten om godset skulle försvinna. Var noga med att få chaufförens underskrift på sändningslistan. Det är ditt kvitto på att transportören har tagit emot din frakt och krävs för att du ska kunna reklamera frakten.

Dagens sändningslistor

Om du gjort flera fraktköp vid olika tillfällen eller från olika fraktbolag, så kan du få en samlad utskrift inför alla dagens upphämtningar som "Dagens Sändningslistor".

Utskriften finner ni under alternativmenyn längst upp till höger både på listan över era upphämtningar och listan över era utskrifter. Tänk dock på att skriva ut sändningslistorna i god tid innan upphämtningen sker. Efter bokad upphämtningstid är dagens upphämtningar inte längre tillgängliga i samlingsutskriften "Dagens Sändningslistor".

Följesedlar

En följesedel är ett dokument för mottagaren som specificerar vad godset innehåller. När mottagaren öppnar godset kan denna göra en avstämning mot följesedeln.

Fraktjakt kan automatiskt skapa följesedlar åt era frakter. Önskar ni inte använda Fraktjakts följesedlar kan ni inaktivera dessa dokument under era utskriftsinställningar.

Handelsfakturor

En handelsfaktura eller Commercial Invoice används för att beskriva varor som exporteras för försäljning och är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar, så även inom EU:s tullunion, som Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna, under vissa förutsättningar.

Korrekt och fullständig information på en handelsfaktura är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver en handelsfaktura i tre kopior, alla individuellt signerade. Två exemplar lägger ni en platsficka fäst utanpå godset samt en kopia som du lägger inuti godset.

Fraktjakt skapar automatiskt en grundläggande handelsfaktura för er frakt med den mest vanliga informationen förifylld. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Var medveten om att vissa länder ibland inte godkänner handskriva handelsfakturor. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Signeringen behöver inte vara i original och i Fraktjakt kan du ladda upp din namnteckning så att den fylls i automatiskt.

Proformafakturor

En proformafaktura används istället för en handelsfaktura om importören inte har köpt varan. Alltså om varan inte är till försäljning, till exempel för gåvor, varuprover, returer och reparationer. Proformafakturan är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar, så även inom EU:s tullunion, som Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna, under vissa förutsättningar.

Korrekt och fullständig information på en tullhandling är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver en proformafakturor i tre kopior, alla individuellt signerade. Två exemplar lägger ni en platsficka fäst utanpå godset samt en kopia som du lägger inuti godset.

Fraktjakt skapar automatiskt en grundläggande proformafaktura för er frakt med den mest vanliga informationen förifylld. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Var medveten om att vissa länder ibland inte godkänner handskriva handelsfakturor. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Signeringen behöver inte vara i original och i Fraktjakt kan du ladda upp din namnteckning så att den fylls i automatiskt.

Tulldeklaration CN22

CN 22 är en förenklad tulldeklaration för brevförsändelser med värde upp till 2 000 kronor. CN 22 inkluderar även en säkerhetsdeklaration. Klistra CN22 direkt på framsidan av försändelsen, utan att vikas över en kant.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar. Ingen tullhandling krävs för varor som skickas inom EU, undantaget Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna.

Korrekt och fullständig information på en tullhandling är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering.

Fraktjakt skapar automatiskt CN22 och flera övriga grundläggande tulldokument förifyllda med uppgifterna om er frakt. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Tulldeklaration CN23

CN 23 är en tulldeklaration med säkerhetsdeklaration för samtliga postpaket och brevförsändelser över 2 000 kronor. CN 23 gäller även för postpaket samt brevförsändelser under 2 000 kronor som skickas i handelssyfte. Tejpa dokumentet direkt på det du ska skicka eller lägg i plastficka som du fäster på försändelsen.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar. Ingen tullhandling krävs för varor som skickas inom EU, undantaget Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna.

Korrekt och fullständig information på en tullhandling är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver tullhandlingar i tre kopior, alla individuellt signerade. De rekommenderar även att du lägger en extra kopia i paketet.

Fraktjakt skapar automatiskt CN23 och flera övriga grundläggande tulldokument förifyllda med uppgifterna om er frakt. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Säkerhetsdeklaration

När du skickar postförsändelser inom EU ska en säkerhetsdeklaration bifogas på försändelsen. Denna fäster du på försändelsen.

Fraktjakt skapar automatiskt de säkerhetsdeklarationer som krävs för er frakt.

Vanliga frågor om fraktutskrifter

Vilka utskriftsformat stödjer Fraktjakt?

Fraktjakt stödjer följande utskriftsformat

 • A4-papper Printer_a4
  A4-papper
  Utskrift på vanliga A4-papper.
 • Etiketter 104 x 268 mm på A4 Printer_a4
  Etiketter 104 x 268 mm på A4
  STE-transportetiketter i format 104 x 268 mm med kvittodel på A4 för utskrift på vanlig A4-skrivare.
 • Etiketter 105 x 251 mm Printer_a4
  Etiketter 105 x 251 mm
  Etiketter i format 105 x 251 mm för dedikerad etikettskrivare.
 • Etiketter 105 x 220 mm Printer_a4
  Etiketter 105 x 220 mm
  Etiketter i format 105 x 220 mm för dedikerad etikettskrivare.

Hur ställer jag in utskrift för etikettskrivare?

Fraktetiketter skriver du smidigast och billigast ut med en etikettskrivare.
Vi rekommenderar etikettskrivarna TSC DA210/DA220 och Zebra GK420D.

Tips: Ni kan köpa TSC DA210 billigt online i vår egen webbutik.

Fel utskriftsstorlek?

Om ni upplever problem med storleken på utskrifterna, så bör ni först kontrollera att ni angivit rätt utskriftsformat i Fraktjakt innan ni skapade frakten. Ni kan inte ändra utskriftstyp retroaktivt på redan köpta frakter.

Ni kan även behöva ange vissa inställningar för er skrivare i ert operativsystem.

(Se exempelbilder för TSC etikettskrivare)

(Se exempelbild för Zebraskrivare)

Vad är en fraktetikett?

En fraktetikett eller transportetikett är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Den fästs direkt på godset till skillnad mot en fraktsedel som läggs i en plastficka. Streckkoderna och QR-koderna på etiketten är extra viktiga för att transportörernas sorteringsmaskiner ska kunna hantera godset korrekt.

Skriv ut fraktetiketterna med etikettskrivare på självhäftande etikettpapper eller med en vanlig skrivare på vita A4-papper som sedan tejpas fast på paketets ovansida. Se till att etiketten är helt synlig på en sida och att den inte täcker någon skarv. Tänk även på att ta bort eventuella gamla fraktetiketter från paketen.

Vad är en fraktsedel?

En fraktsedel är ett dokument som innehåller detaljer och instruktioner om transporten av en försändelse. Till skillnad mot en fraktetikett läggs fraktsedeln i en plastficka. Den ska inte förväxlas med sändningslista som är ett kvitto på att transportören tagit emot godset.

Skriv ut fraktsedlarna på vanliga vita A4-papper och placera dem i en genomskinlig ficka som fästs på paketet.

Vad är en sändningslista?

En sändningslista är en sammanfattning av allt gods som ingår i en försändelse. Den fungerar som ett kvitto på att transportören tagit emot godset.

Fraktjakt skapar automatiskt sändningslistor i två exemplar. Ett exemplar som transportören signerar för att bekräfta upphämtning av godset och ett exemplar som transportören kan behålla.

Ni kan inaktivera skapandet av sändningslistor i era utskriftsinställningar om ni skapar egna sändningslistor, men undvik att skicka gods utan använda sändningslistor.

Dessa dokument är viktiga för att ni skall kunna bevisa frakten om godset skulle försvinna. Var noga med att få chaufförens underskrift på sändningslistan. Det är ditt kvitto på att transportören har tagit emot din frakt och krävs för att du ska kunna reklamera frakten.

Vad är en följesedel?

En följesedel är ett dokument för mottagaren som specificerar vad godset innehåller. När mottagaren öppnar godset kan denna göra en avstämning mot följesedeln.

Fraktjakt kan automatiskt skapa följesedlar åt era frakter. Önskar ni inte använda Fraktjakts följesedlar kan ni inaktivera dessa dokument under era utskriftsinställningar.

Vad är en handelsfaktura eller commercial Invoice?

En handelsfaktura eller Commercial Invoice används för att beskriva varor som exporteras för försäljning och är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar, så även inom EU:s tullunion, som Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna, under vissa förutsättningar.

Korrekt och fullständig information på en handelsfaktura är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver en handelsfaktura i tre kopior, alla individuellt signerade. Två exemplar lägger ni en platsficka fäst utanpå godset samt en kopia som du lägger inuti godset.

Fraktjakt skapar automatiskt en grundläggande handelsfaktura för er frakt med den mest vanliga informationen förifylld. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Var medveten om att vissa länder ibland inte godkänner handskriva handelsfakturor. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Signeringen behöver inte vara i original och i Fraktjakt kan du ladda upp din namnteckning så att den fylls i automatiskt.

Vad är en proformafaktura?

En proformafaktura används istället för en handelsfaktura om importören inte har köpt varan. Alltså om varan inte är till försäljning, till exempel för gåvor, varuprover, returer och reparationer. Proformafakturan är en viktig del av klareringsprocessen där tullmyndigheter klassificerar gods så att tullavgifter och skatter kan bedömas korrekt.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar, så även inom EU:s tullunion, som Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna, under vissa förutsättningar.

Korrekt och fullständig information på en handelsfaktura är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver en handelsfaktura i tre kopior, alla individuellt signerade. Två exemplar lägger ni en platsficka fäst utanpå godset samt en kopia som du lägger inuti godset.

Fraktjakt skapar automatiskt en grundläggande handelsfaktura för er frakt med den mest vanliga informationen förifylld. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Var medveten om att vissa länder ibland inte godkänner handskriva handelsfakturor. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Signeringen behöver inte vara i original och i Fraktjakt kan du ladda upp din namnteckning så att den fylls i automatiskt.

Vad är tulldeklaration CN22?

CN 22 är en förenklad tulldeklaration för brevförsändelser med värde upp till 2 000 kronor. CN 22 inkluderar även en säkerhetsdeklaration. Klistra CN22 direkt på framsidan av försändelsen, utan att vikas över en kant.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar. Ingen tullhandling krävs för varor som skickas inom EU, undantaget Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna.

Korrekt och fullständig information på en tullhandling är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering.

Fraktjakt skapar automatiskt CN22 och flera övriga grundläggande tulldokument förifyllda med uppgifterna om er frakt. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Vad är tulldeklaration CN23?

CN 23 är en tulldeklaration med säkerhetsdeklaration för samtliga postpaket och brevförsändelser över 2 000 kronor. CN 23 gäller även för postpaket samt brevförsändelser under 2 000 kronor som skickas i handelssyfte. Tejpa dokumentet direkt på det du ska skicka eller lägg i plastficka som du fäster på försändelsen.

Alla försändelser till länder utanför den Europeiska unionen (EU) kräver tullhandlingar. Ingen tullhandling krävs för varor som skickas inom EU, undantaget Cypern, Grekland och Malta, samt områden utanför EUs punktskatteområden som Åland och Kanarieöarna.

Korrekt och fullständig information på en tullhandling är mycket viktigt för att få en snabb och problemfri tullhantering. De flesta fraktbolag kräver tullhandlingar i tre kopior, alla individuellt signerade. De rekommenderar även att du lägger en extra kopia i paketet.

Fraktjakt skapar automatiskt CN23 och flera övriga grundläggande tulldokument förifyllda med uppgifterna om er frakt. Det är dock fortfarande ert ansvar att kontrollera så att informationen stämmer och ifall några uppgifter saknas. Önskar ni skapa era egna tullhandlingar kan ni inaktivera Fraktjakts dokument under era utskriftsinställningar. Om inte dokumentet är korrekt kan frakten stoppas av mottagande tull eller fraktbolagens tullombud. Fraktjakt kommer då att fakturera för de merkostnader som kan uppstå.

Vad är en säkerhetsdeklaration?

När du skickar postförsändelser inom EU ska en säkerhetsdeklaration bifogas på försändelsen. Denna fäster du på försändelsen.

Fraktjakt skapar automatiskt de säkerhetsdeklarationer som krävs för er frakt.

Saknar du etikettpapper för din skrivare?

Du vet väl att du kan köpa allt från etiketter till emballage och även etikettskrivare snabbt och enkelt till låga priser direkt från oss?

Handla i Fraktjakts fraktbutik

Frakt ska vara snabbt & smidigt!

Slipp all tråkig och tidskrävande fraktinmatning genom en automatisk koppling mellan ditt e-handelssystem och Fraktjakt.

Med Fraktjakt hanterar du smidigt all din frakt online. Fraktjakt är en gratistjänst för att enklare jämföra och köpa frakttjänster från flera olika fraktbolag med eller utan egna fraktavtal.

En trevligare fraktupplevelse

Frakt ska varken vara svårt eller tidskrävande. Därför erbjuder vi många förenklande lösningar som ett Automatiskt adressregister, Smartare adresser, Intelligenta innehållsmallar, Smarta paketmallar, Automatiska paketeringsoptimeringar, Fraktkopplingar, Automatiska fraktval, Integration för E-handel och fraktvärldens enklaste orderkoppling för en betydligt snabbare bokningsprocess. Du har även möjlighet till samlingsfaktura även om frakterna kommer från olika fraktbolag och en riktigt bra service är en självklarhet för oss där vår populära kundtjänst hjälper er igenom alla tänkbara äventyr för era frakter. Frakta lugnt!

Hejdå tristess och ineffektivitet

Slipp monotona meningslösa fraktmoment och låt frakten bli rolig igen med Fraktjakts automatisering.

Bli Fraktjaktare i dag!

Din integritet är viktig för oss
Vi använder cookies för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Vi analyserar även ditt besök för att förstå våra kunders behov, samt rikta relevant information och marknadsföring till dig.

Genom att klicka på "Bekräfta cookies" accepterar du de cookies som används på Fraktjakt. Vill du endast tillåta vissa typer av cookies kan du ändra dina cookieinställningar.

Läs mer om Fraktjakts integritetspolicy.

Information och inställningar